5 Tips Murah dan Mudah Untuk Kelihatan Lebih Muda (Part 1)

by on November 16th, 2014

Salam semua!

 

Mesti ramai yang baca tajuk entry ni dan bertanya, motif kita nak nampak muda dari usia sebenar? Hahahaha okay gini, pernah tak korang diberi komen atau memberi komen kepada sesiapa yang berbunyi begini?

“Eh, umur awak baru 24 tahun? Kenapa nampak macam 28 tahun?”

atau

“Eh matangnya muka, langsung tak nampak macam 24 tahun lah”

Komen yang kedua tu beradab sikit lah kan berbanding komen yang pertama tu, haha but you guys get my point.

Sebenarnya pada usia 20-30 tahun, kulit kita masih boleh dianggap muda dan tidaklah ada masalah kulit berkedut atau wajah yang nampak kendur, tetapi kenapa ada diantara kita yang nampak tua dari usia kita yang sebenar?

Kat sini I nak beri 5 tips mudah untuk kelihatan muda dari usia yang sebenar.

 

1. Kening yang nipis

Kening ni ibarat penyeri pada wajah seseorang, pelengkap pada tata rias seseorang wanita terutamanya. Jadi janganlaaaa cabut kening tu. Berdosa okay orang Islam cabut kening, tapi bila I cakap camtu mesti ramai yang tak puas hati dan cakap “Pftttt, eleh kening awak tu tak serabut bolehlah cakap kat orang lain jangan cabut”. Erk.

Tapi kening yang tebal tu adalah lebih baik dari kening yang nipis tau. Kening yang nipis akan menampakkan sesorang tu lebih tua dari usia sebenar, sebab kening wanita yang berusia sememangnya lebih nipis berbanding wanita muda, sebab kening pon macam rambut jugak, makin berusia makin menipis.

Cuba tengok, Jennifer Lopez yang cantik ni pon nampak berusia bila berkening nipis berbanding wajah dia yang berkening tebal dan natural gituu. 

Jadi, say NO to kening nipis, dan kalau korang rimas tengok kening berserabut, take some time untuk bentuk kening tu menggunakan eyebrows kits tanpa perlu mencabut atau tweezing kening tu.

Lepas ni sila ternak kening masing-masing ye, jangan tweezing lebih-lebih.

 

2. Crows feet (garis-garis halus di tepi mata)

Apa tu crows feet? Haa tengok contoh gambar Jennifer Conrad ni, ramai diantara wanita berusia 20-an yang dah ada crows feet tau.

Crows feet tu merujuk kepada garis-garis halus di tepi mata dan juga dalam kes Jennifer Conrad ni, di bawah mata pon dah ada garisan halus.

Puncanya ialah kesan pendedahan kepada cahaya matahari tanpa perlindungan sunblock dan ketika memandu tak amalkan pemakaian cermin mata gelap atau tinted di bahagian atas cermin kereta.

Crows feet ni kedutan halus yang agak permanent, susah nak hilangkan, jadi elakkan sebelum terlambat sebab ianya adalah salah satu punca kenapa wajah kelihatan lebih tua dari usia sebenar.

 

3. Warna lipstick yang gelap/merah.

I sukeeee lipstick merah/dark colour, untuk event atau dinner, ianya pilihan yang terbaik kalau nak nampak ala-ala glamer gitu.

Tetapi untuk solekan harian ke tempat kerja atau kuliah, it’s a big NO for me. Sebab lipstick gelap ni akan nampak kita dewasa, unless that is the look that you’re going for, do avoid it if you wish to look like a younger version of yourself.

Lily Collins yang comel dan sweet VS Lily Collins yang sexayyy.

Ye lipstick gelap boleh beri image sexy pada wajah, tapi untuk tampil muda dan cute miut, sila pakai lipstick yang natural dan warna agak pinkish. 

Untuk wanita asia yang berkulit sederhana cerah, pakai warna coral, orange atau nude untuk kelihatan muda. Untuk wanita yang berkulit cerah dan putih, warna pink muda dan nude adalah pilihan yang sesuai.

 

4. Wajah yang cengkung v Wajah yang berisi

Mesti ramai yang tak bersetuju dengan I bila I cakap wajah yang cengkung kelihatan lebih tua dari wajah yang chubby atau berisi. Sebenarnya memang ramai yang suka wajah cengkung ni, ala-ala V shape face katanya, fefeling artis Korea kan, semuanya wajah slim-slim camtu.

Tetapi hakikatnya ramai wanita Hollywood diluar sana yang sanggup suntik macam-macam benda di wajah mereka supaya kelihatan tulang pipi yang tinggi dan pipi yang lebih tembam semata-mata untuk kelihatan muda.

Jadi ni personal opinion I, wajah yang berpipi tembam akan nampak lebih muda dan menawan, I sendiri lebih tertarik tengok wajah wanita yang tulang pipinya tinggi dan pipinya agak chubby bila senyum.

Contohnya wajah Izara Aishah dan Nora Danish (ni icon baby face kan, usia dia dah 30-an pon nampak macam anak dara sebab wajah dia yang senyum comel kemain pipinya) wajah kedua-dua jelitawan ni nampak sangat muda dari usia mereka yang sebenar sebab pipi mereka yang berisi dan tidak cengkung.

So my advise is elakkan diet yang extreme sampai wajah kelihatan cengkung, eat healthy dan dapatkan berat badan yang ideal, ini semua akan mempengaruhi rupa wajah kita tau.

 

5. Terlebih shading/contouring

Untuk everyday makeup, I tak shading muka I  (takde masa sebenarnya hehe), tetapi untuk special occasion, yes I do.

Tetapi jangan terlebih shading tau, muka akan nampak jauh lebih berusia sebab shading tu memang khas untuk menampak cheekbones dan tulang-tulangan di muka (eh peliknya bahasa haha) jadi praktikkan minimum shading jika ingin wajah kelihatan lebih muda dari usia.

 

Okay itu sahaja untuk entry kali ni, nanti untuk entry akan datang I akan share lagi 5 tips dengan korang semua!

Have a great weekend everyone!

 

 

Soalan Paling Sering Di Tanya Mengenai Radiance Signature

by on November 11th, 2014

Assalamualaikum semua!

Haa dah tengok TVC Radiance Signature tak? Ehh belum? Takpe, takpe, boleh click video kat bawah ni dan tengok TVC baru ni ye.

 

Untuk entry kali ni I nak share kan sedikit dengan semua mengenai pengalaman I sepanjang I consume Radiance Signature. Okay macam yang sedia maklum, Radiance Signature ni collagen pertama yang I consume, sebab I tak pernah consume mana-mana collagen lain sebelum ni.

Jadi I dah consume dari November 2013 lah collagen ni, alhamdulillah sebab hasil memang memuaskan dari segi kecantikan dan kesihatan, I terus berani menjual produk ni. I jenis yang cuma berani menjual produk yang I sendiri guna dan pakai je hehe, sebab nanti bila customers tanya apa-apa, at least I sebagai pengguna produk tu sendiri, I tahu macamana nk jawap semua soalan customers.

hijau

Tapi satu je soalan yang I tak berapa berkenan nak jawap dari customers;

“Seller ABC ni agen sah tak? Dia jual dengan harga sekian sekian je”.

Sehari ada minimum 5-8 customers tanya soalan ni pada I. Jenuhhh dik non oii, akak ni agen jeeee hehehe bukannya kaunter pertanyaan.

Disini I sediakan general guidelines untuk mengenal pasti seller Radiance Signature tu adalah pengedar yang sah atau tidak sah.

Pertama, nak tahu seller tu sah atau tidak, sila minta ID. RSA (agen) dan RSS (stokis).

Kedua, telah ditetapkan bahawa jualan Radiance Signature ialah RM180 sekotak.

Ketiga, jika seller tu dakwa stok yang dijual tu original, sila mintak ID dia atau ID agen/stokis yang membekalkan kepadanya.

Keempat, sila contact HQ di talian hotline jika ID seller/pembekal beliau tidak tertera di website www.radiancesignature.com.my

Kelima, hanya ID stokis sahaja yang tertera di website, ID agen tidak tertera, tetapi setiap stokis ada agen masing-masing, jadi jika seseorang tu dakwa dia agen, mintak ID stokis sekali sebab ID stokis ada tertera di website untuk rujukan umum. Boleh check ID stokis di sini; http://www.radiancesignature.com/my/nearest-dealer/

Bagi makluman semua, dah banyak produk yang membuat produk packaging seperti packaging Radiance Signature, dan produk ni hasil dan kandungannya tidak sama dengan Radiance Signature, jadi be smart, think wisely before you buy from any online seller. L

Jangan tiba-tiba sergah I pagi-pagi dengan mesej mengamuk marah sebab awak dah beli 2 kotak Radiance Signature tapi muka tumbuh jerawat-jerawat halus dan gatal, bila I tanya baik-baik beli dengan siapa, katanya beli dengan seller ABC, haipppp salah orang dikkkk awak nak serang, pi serang seller tu, nape serang akak. *sobs sobs*

Pertama, risiko di tangan pembeli sendiri bila membeli dengan agen dan stokis yang tidak berdaftar.

Kedua, sila cari seller tu sendiri. Sebab setiap kali I jual produk, I akan jawap semua kemusyikilan dari customers I, kami akan keep in contact dan so far semua positive feedbacks dari customers I sebab as seller, that is our job, kita bukan jual je produk, tapi kita juga jual service untuk keep in contact if customers jika ada apa-apa pertanyaan dari mereka.

Jadi please jangan cari seller lain untuk jawap soalan-soalan yang sepatutnya awak ajukan pada seller yang awak membeli tu. Not fair for the rest of us untuk buat “charity works” kepada seller-seller jelmaan yang tiada ID dan yang telah mem-block awak dari whatsapp mereka tu, sebab kami pon tak boleh buat apa kalau seller tu tak nak bertanggungjawap lepas dah jual produk tu.

Jadi harap entry ni dapat memberi sedikit pencerahan kepada semua yang masih ragu-ragu dan keliru nak beli produk Radiance Signature ni.

 

Bagi yang ingin place order boleh lah order dengan I, I agen berdaftar tauuuu;

Whatsapp: 010-666 5343

                  atau 012-7420116

Email: liyanamardiana@gmail.com

 Member ID I ialah: RSA0028

ID Stokis (supplier I) ialah: RSS23

 

Radiance Signature di WHI Isnin 27/10/2014

by on October 27th, 2014

Salam korang!

Haa hari ni jangan lupa tonton Wanita Hari Ini (WHI) okayyyyy,  ada segmen bersama Radiance Signature tau! Boleh tengok ulasan produk daripada Pengasas Radiance Signature dan juga Duta produk. :)

 

Bagi yang ingin place order boleh lah order dengan I, I agen berdaftar tauuuu;

Whatsapp: 010-666 5343

                  atau 012-7420116

Email: liyanamardiana@gmail.com

 Member ID I ialah: RSA0028

Posting poslaju akan dibuat pada setiap hari Ahad, Rabu dan Khamis ye.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.