Archive for the ‘Beauty Tips’ Category

5 Tips Murah dan Mudah Untuk Kelihatan Lebih Muda (Part 1)

Sunday, November 16th, 2014

Salam semua!

 

Mesti ramai yang baca tajuk entry ni dan bertanya, motif kita nak nampak muda dari usia sebenar? Hahahaha okay gini, pernah tak korang diberi komen atau memberi komen kepada sesiapa yang berbunyi begini?

“Eh, umur awak baru 24 tahun? Kenapa nampak macam 28 tahun?”

atau

“Eh matangnya muka, langsung tak nampak macam 24 tahun lah”

Komen yang kedua tu beradab sikit lah kan berbanding komen yang pertama tu, haha but you guys get my point.

Sebenarnya pada usia 20-30 tahun, kulit kita masih boleh dianggap muda dan tidaklah ada masalah kulit berkedut atau wajah yang nampak kendur, tetapi kenapa ada diantara kita yang nampak tua dari usia kita yang sebenar?

Kat sini I nak beri 5 tips mudah untuk kelihatan muda dari usia yang sebenar.

 

1. Kening yang nipis

Kening ni ibarat penyeri pada wajah seseorang, pelengkap pada tata rias seseorang wanita terutamanya. Jadi janganlaaaa cabut kening tu. Berdosa okay orang Islam cabut kening, tapi bila I cakap camtu mesti ramai yang tak puas hati dan cakap “Pftttt, eleh kening awak tu tak serabut bolehlah cakap kat orang lain jangan cabut”. Erk.

Tapi kening yang tebal tu adalah lebih baik dari kening yang nipis tau. Kening yang nipis akan menampakkan sesorang tu lebih tua dari usia sebenar, sebab kening wanita yang berusia sememangnya lebih nipis berbanding wanita muda, sebab kening pon macam rambut jugak, makin berusia makin menipis.

Cuba tengok, Jennifer Lopez yang cantik ni pon nampak berusia bila berkening nipis berbanding wajah dia yang berkening tebal dan natural gituu. 

Jadi, say NO to kening nipis, dan kalau korang rimas tengok kening berserabut, take some time untuk bentuk kening tu menggunakan eyebrows kits tanpa perlu mencabut atau tweezing kening tu.

Lepas ni sila ternak kening masing-masing ye, jangan tweezing lebih-lebih.

 

2. Crows feet (garis-garis halus di tepi mata)

Apa tu crows feet? Haa tengok contoh gambar Jennifer Conrad ni, ramai diantara wanita berusia 20-an yang dah ada crows feet tau.

Crows feet tu merujuk kepada garis-garis halus di tepi mata dan juga dalam kes Jennifer Conrad ni, di bawah mata pon dah ada garisan halus.

Puncanya ialah kesan pendedahan kepada cahaya matahari tanpa perlindungan sunblock dan ketika memandu tak amalkan pemakaian cermin mata gelap atau tinted di bahagian atas cermin kereta.

Crows feet ni kedutan halus yang agak permanent, susah nak hilangkan, jadi elakkan sebelum terlambat sebab ianya adalah salah satu punca kenapa wajah kelihatan lebih tua dari usia sebenar.

 

3. Warna lipstick yang gelap/merah.

I sukeeee lipstick merah/dark colour, untuk event atau dinner, ianya pilihan yang terbaik kalau nak nampak ala-ala glamer gitu.

Tetapi untuk solekan harian ke tempat kerja atau kuliah, it’s a big NO for me. Sebab lipstick gelap ni akan nampak kita dewasa, unless that is the look that you’re going for, do avoid it if you wish to look like a younger version of yourself.

Lily Collins yang comel dan sweet VS Lily Collins yang sexayyy.

Ye lipstick gelap boleh beri image sexy pada wajah, tapi untuk tampil muda dan cute miut, sila pakai lipstick yang natural dan warna agak pinkish. 

Untuk wanita asia yang berkulit sederhana cerah, pakai warna coral, orange atau nude untuk kelihatan muda. Untuk wanita yang berkulit cerah dan putih, warna pink muda dan nude adalah pilihan yang sesuai.

 

4. Wajah yang cengkung v Wajah yang berisi

Mesti ramai yang tak bersetuju dengan I bila I cakap wajah yang cengkung kelihatan lebih tua dari wajah yang chubby atau berisi. Sebenarnya memang ramai yang suka wajah cengkung ni, ala-ala V shape face katanya, fefeling artis Korea kan, semuanya wajah slim-slim camtu.

Tetapi hakikatnya ramai wanita Hollywood diluar sana yang sanggup suntik macam-macam benda di wajah mereka supaya kelihatan tulang pipi yang tinggi dan pipi yang lebih tembam semata-mata untuk kelihatan muda.

Jadi ni personal opinion I, wajah yang berpipi tembam akan nampak lebih muda dan menawan, I sendiri lebih tertarik tengok wajah wanita yang tulang pipinya tinggi dan pipinya agak chubby bila senyum.

Contohnya wajah Izara Aishah dan Nora Danish (ni icon baby face kan, usia dia dah 30-an pon nampak macam anak dara sebab wajah dia yang senyum comel kemain pipinya) wajah kedua-dua jelitawan ni nampak sangat muda dari usia mereka yang sebenar sebab pipi mereka yang berisi dan tidak cengkung.

So my advise is elakkan diet yang extreme sampai wajah kelihatan cengkung, eat healthy dan dapatkan berat badan yang ideal, ini semua akan mempengaruhi rupa wajah kita tau.

 

5. Terlebih shading/contouring

Untuk everyday makeup, I tak shading muka I  (takde masa sebenarnya hehe), tetapi untuk special occasion, yes I do.

Tetapi jangan terlebih shading tau, muka akan nampak jauh lebih berusia sebab shading tu memang khas untuk menampak cheekbones dan tulang-tulangan di muka (eh peliknya bahasa haha) jadi praktikkan minimum shading jika ingin wajah kelihatan lebih muda dari usia.

 

Okay itu sahaja untuk entry kali ni, nanti untuk entry akan datang I akan share lagi 5 tips dengan korang semua!

Have a great weekend everyone!

 

 

Skincare: HERSKIN (Introduction + Personal Review)

Sunday, September 28th, 2014

Salam semua!

Hampir tiap-tiap hari I dapat email dan mesej dari readers yang bertanya skincare ape yang I guna selain daripada consume collagen Radiance Signature on daily basis.

Okay sejujurnya sebelum ni I guna pencuci muka dan pelembap Cetaphil je sebab kulit I jenis yg tak bermasalah. Tapi few years back (masa tengah kalut nak cari skincare yang perfect untuk kulit I) I guna macam-macam produk dah, Estee Lauder, SK-II, Lancome,  and some other high end skincare.

Tapi sejak 3-4 bulan ni, kulit I nampak kering sangat-sangat, sebab I kerja di ofis, kulit pulak terdedah dengan air-cond selama 8 jam sehari.

So rasa stress jugaklah sebab bila kulit kering, pakai pelembap pon tak jalan, sebab kulit ni dah kering dari dalam dan bukan dipermukaannya sahaja. Bila kulit kering nampak muka kita agak tua dari sedia ada sebab kulit kering kan macam kesan kedutan halus di kulit kita. *horror movie background sound playing*

Jadi baru-baru ni I dah buat research mengenai beberapa bahan-bahan yang bermanfaat untuk kulit kering dan untuk kulit nampak sihat sempurna. Dan I terjumpa dengan produk Herskin ni.

Mula-mula tu skeptikal jugak sebab I risau kulit I tak serasi jika guna produk baru.  Sesiapa yang rapat dengan I mesti tahu yang I ni sangat-sangat fussy bab-bab skincare.

Sebab in the past I selalu bila I pakai skincare baru, kulit I merajuk hampir 3-4 minggu lamanya. Merajuk macamana? Haa merajuk sebab kulit I mula tumbuh ruam lah, tumbuh bintik-bintik merah macam jerawat-jerawat halus lah. Kalau seminggu tu I boleh terima lagi, sebab sometimes kulit kita perlukan masa 3-4 hari untuk adapt kepada bahan dalam skincare baru, tapi kalau sampai sebulan, huhu seksanyaaa nak tunggu kulit kembali bersih. :(

Tapi I berani untuk mencuba produk Herskin ni sebab bahan-bahan dia berasaskan ingredients yang I memang tahu baik untuk kulit. Kalau diperhatikan satu persatu bahan-bahan dalam Herskin ni memang semuanya ingredients yang Top Notch okay, semuanya digabungkan dalam satu produk, bagus gile.

Jadi I nekad nak cuba jugak, alhamdulillah, tak menyesal langsung hehehe.

One thing I suke mengenai produk Herskin ni ialah effect kulit cantik dan cerah tu tak immediately, which is a good thing, sebab kalau skincare tu bagi kesan cerah dan kulit kita jadi licin dalam masa sesingkat 5-7 hari, risau kalau kandungan di dalam nya ada chemical yang merbahaya seperti mercury, hydroquinone dan apa-apa peroxide yang boleh merosakkan kulit dalam jangka masa panjang.

Jadi selepas guna produk ni selama sebulan, hasilnya memang best, kulit I jadi semakin lembap dan tak kering lagi dan yang paling penting kulit tak berminyak walaupun nampak lembap dan sihat.

Ramai kenalan yang tegur kulit I bersih, cerah dan moist je. Selalu tu walaupun cerah, kulit I nampak kering dan ada sedikit mengelupas di dahi.

Biasalah orang pompuan kan, hepi bebenor lah bila kena tegur dan puji camtu hehe.

Jadi bagi mereka yang masih tercari-cari produk penjagaan kulit yang bersesuaian dengan kulit korang, bolehlah cuba skincare Herskin ni. Herskin ni sesuai untuk semua jenis kulit, kulit kering, kulit normal ataupun kulit berminyak.

1 set Herskin ni ada;
-Sabun pencuci muka
-Skin Toner
-Krim siang dengan SPF 30
-Krim malam

Bahan-bahan yang terdapat dalam produk Herskin ni lah yang menarik minat I untuk mencuba dulu, bahan-bahan seperti;
Argan oil, madu, ekstrak timun, Vitamin E, Vitamin C, Vitamin B3, Alpha Arbutin dan collagen. Yessssss dalam skincare ni ade collagen ouls!

 

Kalau korang skincare addict macam I, hehe, korang mesti tahu ape fungsi combinasi ingredients di atas. Bagi yang tak tahu, nanti di dalam next entry I akan huraikan satu per satu fungsi setiap bahan-bahan tersebut kepada kulit kita. ;)

Selain daripada mengandungi bahan-bahan yang Hiqh Quality untuk hasil marvelous untuk kulit kita, yang paling penting sekali produk Herskin ni Halal dan ada kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) jadi jangan risau dan ragu-ragu, takde bahan chemical berbahaya seperti mercury dan hydroquinone di dalamnya.

Oh and did I mentioned about the packaging? Packaging product Herskin ni scream EXCLUSIVEEEEE okay, I dengan my mom adore gile packaging dia, nampak super expensive walaupun harganya mampu milik.
Bagi yang berminat ingin mencuba produk Herskin ni, bolehlah order dengan I, sebab puas hati sesangat dengan produk Herskin ni hehe, sekarang I jadi agen sah bagi produk ni;

Whatsapp: +6012-7420116

Email: liyanamardiana@gmail.com

Posting poslaju akan dibuat pada setiap hari Isnin, Khamis dan Ahad ye.

 

Jom kita sama-sama berikan yang terbaik untuk penjagaan kulit kita, dalaman kita amalkan collagen terbaik Radiance Signature, luaran pula kita pelihara kulit dengan produk Herskin yang memang rasa heaven gile bila sapu di muka :)

 

 

PART 2: Mitos Dan Fakta Radiance Signature Whitening & Glowing Series

Monday, June 2nd, 2014

Salam semua!

Okay jom baca sambungan untuk entry Mitos dan Fakta berkenaan dengan Radiance Signature Whitening & Glowing Series.

 

Mitos 1: “Semua collagen sama je, mana ada yang mampu beri kesan kulit cantik. Mustahil lah”

Fakta: Tidak dinafikan dengan lambakan collagen-collagen yang dijual di pasaran sekarang, memang tidak mustahil yang ada segelintir pihak membuat produk hanya demi mengaut keuntungan semata-mata, dan produk tu pula langsung tidak mendatangkan kesan kepada penggunanya.

Tetapi Radiance Signature Whitening & Glowing Series tidak begitu ye, semua. :)

Bezanya Radiance Signature dengan produk collagen lain ialah Radiance Signature diperbuat daripada 70% collagen ikan grade A dan 30% gluta buah yang merupakan komponen bahan utama yang menjadikan produk ini berkesan dan mujarab bagi memperbaiki sel kulit wajah serta badan dan mencantikkan serta mencerahkan kulit kita. Manakala produk-produk saingan lain mengandungi 70% gula dan hanya 30% collagen, dan ini menyebabkan kesan tidak dapat diperolehi kerana kandungan collagen didalam produk itu terlalu rendah.

Jadi, Radiance Signature sama sekali tidak sama seperti produk collagen lain kerana ianya dihasilkan daripada kajian yang teliti sebelum ia memasuki pasaran demi mendapatkan hasil seperti yang wanita-wanita diluar sana idamkan.

Dan ya, hasilnya bila kulit kita mendapat collagen tambahan daripada Radiance Signature, memang akan dapat lihat kesan kulit yang semakin halus, mulus dan bebas daripada cela.

Mitos 2: “Mana ada collagen yang boleh ‘cerahkan kulit’, takkan la boleh jadi macam tu hanya dengan minum collagen”

Fakta 2: Ianya mungkin mustahil bagi mereka yang tidak memahami sepenuhnya science di sebalik kulit manusia. Haa meh sini I explain sikit mengapa Radiance Signature benar-benar mampu mencerahkan kulit anda, tidak seperti mana-mana collagen lain.

Pertama: Kandungan Vitamin C di dalam Radiance Signature membantu kulit memperbaiki sel-sel yang terdedah dengan pancaran matahari yang menghasilkan melanin berlebihan yang sekaligus mengelapkan tona warna kulit kita. Selain itu, Radiance Signature juga berfungsi sebagai ‘inner sunblock’ didalam badan kita, kerana Vitamin C di dalam Radiance Signature mampu melindungi kulit daripada semakin gelap apabila terdedah dengan pancaran matahari.

Kedua: Collagen ikan grade A di dalam Radiance Signature memberikan sepenuhnya nutrients dan collagen tambahan agar kulit dapat memperbaiki sel-sel sendiri pada waktu malam, sekaligus mengalakkan collagen baru di bawah permukaan kulit untuk menggantikan kulit lama yang rosak kerana masalah pigmentasi seperti jeragat, parut bekas jerawat dan warna kulit yang tidak sekata.

Hasil pengambilan yang konsisten akan membantu kulit menjadi semakin cerah secara menyeluruh dan secerah kulit kita seperti waktu lahir dahulu.

 

Produk berkualiti Radiance Signature yang memberikan hasil ni hanya dijual oleh agen dan stokis berdaftar sahaja. Jangan marah-marah iouls kalau terbeli Radiance Signature tiruan dari seller mana-mana ntah. Haa time tu duit banyak habis tapi kesan tak dapat-dapat, memang tu kes sadis, tak dapat den nak menolong. ;)

Ingat!

JAUHI PRODUK TIRUAN!

Jadilah penguna yang bijak!

Bagi yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Radiance Signature Whitening & Glowing Series ni, boleh Like & Follow pages berikut:

Facebook: Radiance Signature Malaysia

(https://www.facebook.com/RadianceSignatureMalaysia)

Instagram: radiancesignature

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.