Pencarian Shampoo Terhebat Telah Bermula

by on February 15th, 2010
5 CommentsComments


 

(sebab entry pasal shampoo, harus la letak gambar nampak rambut dan separuh dari muka, hehe)

Setiap 6 bulan or so, I akan buat review untuk products atau barangan yang I telah pakai, so far I am glad with most of it, except for one important stuff which is my shampoo. (o_O) 

Bagi lelaki mungkin ini masalah kecil, shampoo tak sesuai, pergilah saje ke toko-toko jamu berdekatan dan carilah shampoo baru. Tapi emm heloo? I perempuan, jadi pemikiran kami kaum perempuan jauh lebih complicated when it comes to beauty ok, haha. :P

Samalah macam lelaki, bila hendak melabur dalam pembelian gadget atau kereta, mereka juga akan membuat research yang mendalam mengenai barang2 yang hendak dibeli. Research disini bukannya membuat kajian di makmal sendiri segala, tapi membuat search di Google atau bertanyakan pendapat member2 la.

Begitu jugak dengan I, yang kini sedang membuat research mengenai shampoo apakah yang patut di invest kan. Sekarang ni I guna shampoo Dove, which I adore sangat sebab dia tak buat rambut I mudah berminyak, tapi masalahnye shampoo2 seperti Dove, Rejoice, Sunsilk, Herbal Essences dan Bodyshop shampoos ni, I tak pernah tengok apa2 perubahan positif pada rambut I. Maybe rambut I yang degil, haha.

Kiranya I pakai shampoo2 brand ni, dia cuma sekadar buat rambut nampak bersih dan wangi sahaja, that’s it. Rambut I tak makin bersinar, rambut I tak jadi semakin sihat dan rambut I sama jek sebelum dan selepas shampoo.

So I need a new brand shampoo that would give my hair the extra umphhh it needs. :P
Jadi I nak cari shampoo yang bagus, something below rm60 per bottle should be good and yang paling penting, shampoo tu boleh memberikan kesan yang seperti dijanjikan, dan bukan cakap2 kosong jek. :P

So, mari kita survey, sesiapa yang terbaca entry ni dan ada pengalaman menggunakan any of the products below, please review products tu di comments box ye, and share2 la pendapat masing2 mengenai shampoo terhebat anda ye. ;)
Pretty please?

Ok, product pertama:
1. Kerastase Volume Active

I tak berapa sure dengan price dia, but rasanya lebih dari rm60 kot, tapi I tetap letak dia di product review ni sebab shampoo dia dapat review yang sangat2 bagus di beauty websites.

I suka sangat2 apa2 product yang menjanjikan extra volume untuk rambut I, bukan sebab rambut I leper, tapi sebab I memang suka rambut besar2, hahaha, ok, sangat weird, I tahu. :P

Sebab rambut I panjang, sometimes, during the bad hair day, rambut I akan nampak flat, jadi I tak suka. Akibatnya, rambut tu akan disanggul je untuk ke kelas gara2 ia kelihatan leper.So product ni memang bagus untuk sesiapa yang mengidamkan rambut yang lebih tebal atau lebih volume. Macam rambut I, dia memang tebal, tapi sebab rambut I suka berminyak, dia akan kelihatan leper kalau tak di shampoo selang sehari.

Jadi I nak shampoo yang akan lebih menampakkan rambut I ni lebat dan tebal, you know what they said, the bigger the sexier the hair, haaa ye, saya ingin mendapatkan rambut yang lebih sexy sebab pakaian saya semua kurang sexy, hahahaha.

2.Redken Body Full Shampoo

Again, hair product untuk tambah volume, ape hal la I ni sangat obsessed dengan rambut yang lebih tebal, hahaha. Tapi really, I rasa shampoo ni sangat2 bagus, sebab so far, semua hairspray dan wax dari Redken yang I pernah pakai, memang buat rambut nampak cantik, jadi I rasa shampoo dia maybe sangat2 bagus. Product favorite I dari Redken so far ialah Redken Spray Starch yang sekarang dah habis, hishh kena beli baru la.

Dan yang penting, rambut kita takkan bau chemical bila pakai product ni, definitely a great choice. Price dia around rm50 rasanya, tapi botol dia memang agak besar.

Anyone interested read further review here.

3. TIGI Bed Head Superstar

Ok, patutnye tukar tajuk entry kepada Shampoo Volunizing Terhebat, sebab dah 3 jenis shampoo volumizing diletakkan di sini, haish.

So I memang berminat sangat dengan sampoo TIGI ni, sebab botol dia sangat2 besar, jadi boleh jimat2 pakai sampai 2 bulan, price dia around rm55, which is a good bargain sebab shampoo ni kalau anggaran besar kepala I ni, boleh dipakai selama 60 hari or so, hahaha.

Review semua tulis yang shampoo ni memang bagi rambut kelihatan lebih tebal dan pilihan yang terbaik bagi sesiapa yang ada curly hair or wavy hair like mine, sebab curls tu nanti nampak lebih bersinar dan sihat.

Dan yang buat I tertarik pada product ni ialah rata-rata review cakap bau dia sangat2 yummy, so yeah, big beautiful hair with yummy smells, emmmmm rambut impian semua perempuan. (^__^) 

4. Loreal Shine Curls Milk

Sesiapa kat sini idamkan rambut bersinar dan curls yang bouncy seperti iklan shampoo? Oh, saya, saya!!!

Jadi shampoo ni khas untuk rambut curls dan wavy sebab ia akan enhance kan kecantikan curls anda dengan menambahkan sinaran pada curls tu. Shampoo ni jugak berasaskan susu jadi memang confirm2 la, rambut akan jadi lembut lepas pakai shampoo ni.

Harga pulak rm40.50, tapi ni price di Shins la masa I keluar hari tu, I tengok. Kat Watsons, harga dia I tak pasti.

Barangan pencuci muka dari Loreal memang I malas nak cuba sebab takde satu pun yang berkesan, tapi barangan rambut dia memang bagus kot, sebab I selalu pakai volume hairspray dari Loreal, dan memang bagus sangat2 hairspray tu sebab tak buat rambut nampak berat but definitely more volume. 

Dan, dan, shampoo ni harga shampoo ni agak berpatutan dan paling mudah didapatkan di kedai. ;)

5. Schwarzkopf BC Hairtherapy Smooth Control Shampoo

Schwarzkopf hair products are really2 great, I dah banyak kali beli haircream dan hold spray dia, and trust me, there are the best. Tapi I belum cuba shampoo dia, memang berminat hendak cuba.

So shampoo ni sesuai untuk rambut yang selalu frizzy and unmanageable hair and my hair does that too. Sebab I selalu buat messy curly hairdo, dan akibatnya, rambut tu bukan nampak messy tapi frizzy, (-__-)

Jadi, sangat sesuai untuk rambut bersepah seperti saya ni.

Tapi shampoo ni ada oil in it, so might the best choice for oily hair la, sebab nanti tiap2 hari pun kena shampoo rambut gara2 rambut berminyak memanjang. Tapi a great choice to control the frizzy hair of mine. Price pulak rm35.70 kat Shins. 

6. Fudge Smooth Shot Shampoo

Shampoo ni memang terbaik untuk memperbaiki rambut rosak hasil dari rebonding, perming dan colouring. Walaupun I ada buat digital perm sebelum ni, tapi oklah sebab rambut I tak rosak or kering hasil dari proses tu, jadi by right shampoo ni mungkin bukan yang paling sesuai untuk keadaan rambut I.

Tapi yang buat I ingin cuba shampoo ni ialah sebab rambut I memang selalu jugak guna hairdryer, ceramic straightener dan curling tools, jadi tetap jugak ada damages pada rambut walaupun I hari2 guna heat protector. Jadi shampoo ni akan sihatkan semula rambut yang dah terdedak kepada segala alat2 panas tu.

Shampoo ni jugak menguatkan lagi rambut, jadi rambut tu takdelah mudah putus atau gugur banyak sangat.

Dan another good point pasal shampoo ni ialah dia ada pelindung UV, so lepas bershampoo pun rambut tetap kena jaga ok. Sebab matahari boleh bua rambut berwarna dan rambut hitam kelihatan pudar dan tak shiny.

Price pun agak ok, rm49 for 300 ml, memang berbaloi!

So there you have it, shampoo terhebat pilihan bulan ini, chewah. Tapi sekarang I pulak confused nak pakai yang mana satu, semua macam best jek, hadoi. :P


Go to the main page

Categories: Beauty Tips, My Experiences

Comments

Feed
Trackback URL
  • hi sis,
    rmbt i nipis bt ad la volume cket2 en,last tyme i gne loreal glossy smpoo set(pink)then i g salun 4 trim,hair styler soh gne anti frizz(caring shampoo)da yellow bottle..bt da xshine cm b4+cm ad kelemumur halus la..bt i love the serum..wangi bt xla wt rmbt i cm tyme pki set pink..soalan nye adalah,shampoo pe y i p2ot pki 4 anti frizz,anti dandruff n volumizing??any suggestion??thnx..

    ReplyReply

  • lady elyssa

    Hai, d mana nak beli shampoo fudge ni? sasa ada ke?
    rambut i jenis kering, kusam, x bermaya, mudah putus and bercabang jugak… rasanya product fudge ni sesuai ke dgn masalah rambut i

    ReplyReply
  • rambut i memang jenis curl bawah atau keriting bawah tapi i tak suka bila ia jadi kembang dah serabai.
    macam mana?

    ReplyReply

  • junesya

    i suke sgt2 singgah kt blog u…
    act rambut i dulu lurus cam rambut cine
    sejak i bg rambut i curl..smpi skang rambut i jd ikal mayang..tp, xkisahla..yg penting i nk rambut i sentiasa cantik…tp, smpi skang x jumpe lg shampoo yg sesuai…i mmg xleh pkai shampoo pantene & sunsilk sbb rambut i akn gugur dgn byknya…..tension sgt2 sbb rambut yg semakin menipis :(

    ReplyReply

  • Eiyra_sweet

    sis , kat kat mne nak dapatkan shampoo fudge smooth shot?

    ReplyReply

Leave Comment

Commenting Options

Alternatively, you can create an avatar that will appear whenever you leave a comment on a Gravatar-enabled blog.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.