Product Review: Hada Labo Arbutin Whitening Essence

by on June 19th, 2011
13 CommentsComments


Hey korang!

Sorry sebab lama menyepi tanpa update! Law school is driving me insane this semester. The most nerve-wrecking subjects you may ask? Company law and Land law! Serious I cuak dengan 2 subjects tu. :( Haish, I takde masa nak keluar bergurau senda dan bergedik-gedik dengan member-member I, sebab kelas kitorang memang pack sangat semester ni. *sigh Anyway I will update soon on some personal entry, lepas I keluar dengan diorang okay? *wink*

Macam title entry kali ni, ia mengenai product Hada Labo yang semakin meletup-letup di Watsons sekarang, iaitu Arbutin Whitening Essence. I beli essence ni last week waktu keluar dengan parents I, time TU mummy I tengah survey-survery product ROC, I ternampak essence ni di kaunter Hada Labo di Watsons, Aeon Jusco Johor Bahru.

Sebenarnye dah lama jugak I berminat nak cuba Hada Labo ni, lepas I terbaca tweets dari kawan-kawan satu course I yang pernah guna Hada Labo, diorang cakap product dia best dan sangat sesuai dengan kulit diorang. Jadi lepas I survey-survey sedikit di internet mengenai barangan Hada Labo , I berkenan dengan essence whitening ni.

Ye ye, tak habis-habis nak product cerahkan kulit, kan? :P Actually I memang dah lama nak cari product yang boleh bantu cerahkan parut coklat kesan daripada jerawat lama I, jadi dalam hati I memang dan nekad nak lumur satu muka dengan essence Hada Labo tu bila sampai rumah nanti.

 

Harga essence ni rm60.90, botol dia 30g, tinggi pulak rendah sedikit dari tinggi iphone 3gs.

 

First Impression:

I perasan tekstur essence ni mirip tekstur lotion dan memang cepat menyerap ke permukaan kulit. Cuma I tak sangka tekstur dia macam tu,sebab I ingat dia lebih berminyak macam serum Origins yang I selalu gunakan. Tapi I tak kisah, janji Arbutin dan vitamin C tu boleh bantu pudarkan parut jerawat I, I won’t complain much about anything else. *sangat desperate bunyinye kan, haha*

2 jam kemudian, I tengok cermin dan I ternampak beberapa whitehead dan bintik hitam di pipi I. Dalam otak; “Ahhh sudah!”.

Kan I ada cakap yang I excited masa nampak product Hada Labo ni di Watsons tadi? Ye, sebab excited sangat, I tak baca pun ingredients atau bahan kandungan dalam product ni. (my bad! *geleng-geleng kepala*) Mata I waktu tu cuma tertumpu dengan 2 perkataan iaitu “Vitamin C” dan “Arbutin”.

Bila I check, alamak, ada Isopropyl Myristate laaa!!!

Kulit I memang bertindak balas cepat dengan apa-apa product yang ada Isopropyl Myristate, masa tu nanti mula la ade jerawat tumbuh, lubang roma tersumbat dan sebagainye. Dan nampaknye tu la yang terjadi bila I guna Arbutin Whitening Essence ni, lubang roma I tersumbat disebabkan adanya kandungan bahan tu dalam essence ni. *sobs sobs*

Tapi macam yang I cakap, I kan degil. :P Jadi lepas I gunakan deep cleansing mask ataupun clay mask untuk bersihkan lubang roma yang tersumbat tadi tu, I pun guna la sekali lagi essence Hada labo ni. Tapi kali ni I guna di tempat yang ada parut jerawat sahaja. I guna cotton buds dan sapukan essence tu hanya dia tempat yang ade parut jerawat dan bukan lagi di seluruh muka I.

Again, dang!!!!

Benda yang sama berlaku! Beberapa jam lepas tu, di sekeliling parut jerawat I ada beberapa bintik gelap yang menyerupai blackhead. Emm nampaknye I memang tak boleh guna essence ni, sedih okay!! Sebab kalau ikutkan kandungan Arbutin yang tinggi dalam essence ni memang elok untuk bantu cerahkan parut jerawat.

 

Conclusion:

I bagi 2 ouf of 5 stars untuk product ni sebab I tak boleh guna langsung! Kulit I yang sensitive ni tak tahan dengan kandungan bahan Isopropyl Myristate. I bagi 2 stars sebab I rasa kombinasi arbutin dan vitamin C memang bagus untuk product sebegini, too bad I can’t use it though.

 

Recommendation:

I recommend kan product ni kepada sesiapa yang mempunya kulit kering atau normal, sebab bagi mereka yang berkulit kombinasi dan berminyak, kita (tak semua orang okay, tapi kebanyakkannye) akan lebih terdedah untuk mendapat lubang roma tersumbat yang akan menyebabkan pembentukan jerawat, bila kita (insan-insan kulit berminyak dan kombinasi) menggguna product yang mengandungi Isopropyl Myristate.

But this product is still a good product in terms of whitening, sebab walaupun lubang roma I tersumbat, I boleh nampak sedikit kesan pencerahan pada parut jerawat I. Still, I tak nak ambil risiko jerawat-jerawat tu semua datang semula ke muka I. :( So I’m letting go of this product.

 

Would I buy this product again?

No. Tapi I mungkin akan cuba products lain dari Hada Labo, macam cleanser ataupun lotion dia, tapi I takkan beli lagi essence ni.

 

Disclaimer: Semua ini adalah berdasarkan pengalaman dan hanya pendapat I yang telah menggunakan product di atas, jadi sebarang hasil, kesan dan reaksi daripada penggunaan product yang dinyatakan hanyalah tindakbalas ke atas kulit I semata-mata.


Go to the main page

Categories: Beauty Tips, My Experiences, Skincare, Yours Truly

Comments

Feed
Trackback URL
  • finally update hehe.

    i’m using hada labo too!

    try the exfoliating punya product, it seems to give a great impact on my skin :)

    a very very very satistified customer i am.

    ReplyReply
  • haba lado. da lame intai produk ni. bcause of its hyaluronic acid content. tapi the price…a bit pricey for a student who’s depending 100% on JPA scholarship like me. hanya mampu bace review orang jela… hehe

    ReplyReply
  • i teringin nak cuba product hada labo ni lepas bloggers ramai yang review pasal product ni.tp tak terbeli2 pun lagi.

    one thing i suka kat u,u very particular on the ingredients in each of yr skin care.it’s good since nowadays banyak sangat skin care yg guna chemical yang merepek2 ni :)

    ReplyReply
  • teringin nak cubee tp…takot! hehehe. kulit i leh tahan sensitif jugakk ;p

    ReplyReply
  • Sukanya baca pasal produk u review. Detail sgt.. I nak hilangkan jeragat kat muka nie haa.. Any good product you know?

    ReplyReply
  • hai…:)
    dlu silent reader blog awk aja…skrg dh ada blog and dh folower awk..anyway muka awk dh cukup licin dh dear..xnmpak pon parut 2.. :)

    ReplyReply
  • oh arbutin tu memang bagus untuk parut jerawat ea babe? selain tu apa ea? susah betul nak hilangkan parut jerawat ni urghh :(

    ReplyReply

  • h@ni

    Hi Yana..! blh x suggestkan sunblock cream yg terbaik utk kulit muka..? plzzzz….

    ReplyReply
  • maera tak guna yg tu..maera guna yg hok melembabkan. tp tu la, sedikit menutup lubang kulit dan menyebabkan naik bintik putih.kena rajin bersihkan muka.huhu~

    ReplyReply
  • the product seems good right..and the responds from the bloggers are good too! :)

    ReplyReply

  • Lucy

    b4 guna apa2..cthnya krim or lotion or pelembap kat muka…makesure pakai toner dulu…. kena ttup smula liang pori2 kta slpas cuci muka…

    ReplyReply

  • dina

    sekarang what skincare u use and what suplement u take

    ReplyReply

Leave Comment

Commenting Options

Alternatively, you can create an avatar that will appear whenever you leave a comment on a Gravatar-enabled blog.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.