Review: Sunblock Biore UV Aqua Rich Watery Cream Whitening

by on October 15th, 2012
12 CommentsComments


Assalamualaikum korang!

Hari ni I nak review mengenai my MUST-HAVE product iaitu sunblock. I love sunblock, bila muka ade parut jerawat yang berwarna coklat,dan bila I terlupa pulak nak pakai sunblock pada hari tu, confirm nanti tanda coklat dimuka I tu semakin gelap sampaikan sekali pandang terus terfikir ada kismis melekat di muka ughh.

 

Actually I dah guna sunblock ni lebih kurang sebulan lebih jadi I nak buat review mengenai pendapat I setakat ni mengenai sunblock ni, oh ye ni bukan sponsor advertisement ye hehe I beli guna duit elaun bulanan I so jangan kata I tak bagi review yang honest pulak :P

 

Nama product: Biore UV Aqua Rich Watery Cream Whitening

SPF: 50 PA +++

Harga: RM32.90

Boleh didapati di: Guardian, Watsons atau mana-mana pharmacy.

Fungsi: Melindungi kulit dari sinaran matahari, melembapkan kulit dan mencerahkan kulit.

Pendapat I: Kulit I memang tak pernah sunburn waktu I guna sunblock ni sepanjang I pegi ke kelas walaupun kadang-kadang I terdedah pada cahaya matahari yang sangat terik (p/s: kulit I jenis yang mudah sunburn *sobs sobs*). Dan I memang tercari-cari sunblock yang boleh melembapkan kulit I tapi I tak naklah sunblock yang buat kulit jadi berminyak. Dan setakat ni sunblock Biore ni memang elok untuk sesiapa yang tak nak kesan kulit berminyak sewaktu menggunakan sunblock, sebabnya sunblock Biore ni cepat meresap ke dalam kulit.

As for the whitening effect, yes it does give a slight whitening effect to the face. Tapi takdelah whitening mana kan, cuma kulit nampak lebih dewy dan tona kulit lebih sekata. Dan sunblock Biore ni memang ade bau perfume jadi bagi sesiapa yang tidak tahan dengan bau-bauan wangi pada produk, this may not be a good choice for you.

Tekstur sunblock ni dari putih melepak akan blend sekata dengan warna semulajadi kulit.

Kesimpulannya;

Kelebihan product ni ialah:

-Harga yang berpatutan.

-Memang berkesan untuk melindungi kulit dari matahari.

-Tidak memberi apa-apa kesan allergic pada kulit I.

 -Mudah meresap pada kulit, tidak terlalu berminyak.

 -Tidak menyebabkan ‘smudge’ pada make-up.

Kekurangan product ni ialah:

-Mengandungi perfume jadi ia tidak sesuai bagi kulit sensitif yang tidak tahan dengan alcohol.

-Ianya tidak waterproof. Jadi ia kurang sesuai untuk digunakan ketika korang menjalani aktiviti outdoor atau aktiviti yang boleh menyebabkan lebih banyak peluh terhasil di muka, sebab nanti kesan pelindungan dari sunblock ni akan berkurangan bila sunblock tu luntur dari muka, jadi kena re-apply sunblock tu semula setiap kali berpeluh haiyo sangat leceh. (>_<)

 

Kat sini ada 2 pictures yang mana I gunakan sunblock Biore ni pada waktu tu, sesetengah sunblock akan hasilkan kesan wajah ‘bertopeng putih’ dalam gambar, but I am so glad that this sunblock does not cast any white-ish shadow on my face. :)

 

Gambar di ambil dengan cahaya dalam bilik.

I gunakan sunblock Biore dengan compact powder dalam gambar ni.

And yes, I snap picture ni hari ni hehe.

Gambar diambil di luar.

I pakai sunblock Biore, foundation dan loose powder dalam gambar ni. :)

That’s all for the review.

Have a lovely Monday, everyone!


Go to the main page

Categories: Beauty Tips, My Experiences, Review, Skincare, Yours Truly

Comments

Feed
Trackback URL

Leave Comment

Commenting Options

Alternatively, you can create an avatar that will appear whenever you leave a comment on a Gravatar-enabled blog.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.