Solekan Siang Kegemaran I

by on October 30th, 2010
34 CommentsComments


Hi semua.

Macam yang I nyatakan dalam entry lepas, I nak buat entry pasal I keluar dengan Aoki kan, which isn’t happening right now. Patutnye kitorang berjumpa dan spend masa bersama weekend ni, tapi nak buat macamane, dah takde rezeki kan. Tapi walau apa pun, kali ni I nak update pasal soalan yang paling kerap I dapat di comment, emails dan Facebook I, iaitu macamane I buat solekan wajah I.

Entry kali ni ialah untuk solekan siang, yang I selalu buat untuk pergi ke kelas ataupun keluar ke mana-mana pada waku siang hari. Dah nama pun solekan siang kan, jadi makeup dia pun agak simple, cuma banyak gunakan eyeliner je. Sejujurnye, I ni memang tak adventurous bab-bab makeup ni, sebab I lebih gemar solekan yang natural yang cuma menyerlahkan mata dan cheekbones I je, jadi maaflah kalau tips solekan dalam blog I ni tak sehebat tips dari blog-blog yang khusus untuk solekan ye. :(

Ok pertama sekali, mungkin korang semua perasan yang I suka buat review pasal foundation berbanding alat solekan lain macam lipstick ataupun blusher semua tu, sebab I memang foundation junkie, tu I tak deny, hehe, makeup-makeup yang lain tu, I cuma ada yang basic dan cuma beli sesetengah colour palette yang I suka je. Tapi foundation, memang I ada agak banyak.

Dalam erti kata lain, I memang obses dengan foundation. Sebab bagi I, tu la kunci untuk gaya makeup I, which is an illusion of a flawless skin. Yup, bagi I, illusion je semua tu, sebab kulit I biasa je pun, ada masalah jugak. I memang ada masalah dengan blackhead dan whitehead, jadi sebab tu la kulit I tak halus mulus, tapi dengan bantuan foundation dan penjagaan kulit muka yang I amalkan, kulit I nampak macam takde problem sangat.

 


Jadi makeup yang I gunakan sekarang untuk solekan siang (boleh refer gambar di atas sebagai rujukan untuk hasil dari makeup-makeup kat list bawah ni) ialah:

1.Untuk Kulit wajah
Base: Neutrogena Ultra Sheer Dry-Touch Sunblock SPF50+
Foundation: Diorskin Nude Foundation dalam warna 031
Concealer di bawah mata: Diorskin Face Pro-Styler Concealer Palette
Finishing Powder: Bobbi Brown Sheer Finish Loose Powder dalam warna Sunny Beige 2

2. Untuk Mata
Eyeshadow: Bobbi Brown dalam warna Antique Gold
Eyeshadow: Stage dalam warna Andalucia
Eyeliner: Loreal Waterproof Gel Eyeliner
Mascara: Diorshow Iconic Waterproof dalam 090

3. Untuk Pipi
Bronzer: Youngblood Mineral Radiance dalam warna Sundance

4.  Untuk Bibir
(Maaf I agak complicated sikit bila pilih warna lipstick. Sebab I suka tukar-tukar lipsticks ataupun mix and match 2-3 lipstick yang berbeza, tapi I suka warna yang macam brown nude, orange ataupun coral)

Untuk gambar kat atas, I gunakan lipstick di bawah:
Lipstick: Mac Satin dalam warna Alibi
Lipstick: Clinique Long Last Lipstick dalam warna GF Sweet Peach
Lipgloss: Bloom Lipgloss dalam warna Pout

 

 

Dan itu sahaja, ok nampak memang macam banyak, tapi selalunya kalau sekadar untuk ke kelas, I akan skip ataupun tak pakai eyeshadow, lipgloss dan bronzer. Sebab I cuma ada 45 minit setiap hari untuk mandi, bersiap, makeup dan buat rambut, hehe.

p/s: Harap you guys suka entry ni, sila comment ataupun tanya apa-apa soalan ye! Kalau ada feedback yang bagus, I akan buat entry solekan malam dan solekan-solekan lain yang I suka. :)


Go to the main page

Categories: Beauty Tips, Makeup Tutorials, My Experiences, Yours Truly

Comments

Feed
Trackback URL
  • nice!! sgt suka bila u buat entry bab2 make up ni.. :)

    ReplyReply

  • intan

    hi yana!
    actually, sgt suke ngan tips2 cmni taw!
    b4 ni u prnh review revlon photo ready foundation 2 kn
    i mmg stju 110 % ..x best pn pakai ..
    btw, tringin sgt nk tanye psal foundation Lancome Maquiliquide UV Infinite tu..kot2 u prnh try ..hee : )

    ReplyReply

  • An

    i didnt read anything u wrote above lmao but itching to comment tho. review solekan lewat malam takde? =P EHEHEHEH

    ReplyReply

  • feeza

    hola:)
    ok 1st of all i nk tnye u, u xrimas ke pki make-up?
    i’m da kind of person yg nk gne compact powder pown mlz but are dying to look good with some makeup on..tp somehow my face became oily evrytym i put some make up on(compact powder je pown)..can u please help me wit some tips:)hee

    ReplyReply
  • owh..itu rahsianye..heheh..tp i x pandai buat tang mata la

    ReplyReply

  • asya

    thanks !!
    =’D

    ReplyReply
  • dear ~ u guna neutrogena sunblock tu ,x rase muka pedih ke?coz i guna dulu, rase pedih la T__T.skang dah tukar sunblock clinelle .so far ni je yg i pakai rase oke .neutrogena tu i dah stop tp rse mcm rugi ,byk lagi.T__T

    ReplyReply
  • u’r a law student and u talk makeup? love it !!
    haha, u can be my inspiration..i’m a pre law student actly and i like makeup,baru je nak jinak2 dgn makeup ni and i like natural look too..hope to learn more from u..=)

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @anis, Thanks anis!!! Oh, ni yang buat I semangat nak buat lagi ni, hehe :D

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @intan, Hi intan, thank you so much!

    Oh kalau foundation I tak pernah try lancome, sorry.

    Tapi member i pernah cakap yang semua lancome foundation good in quality, dan yang paling mendapat review bagus ialah lancome teint miracle foundation, I pun berminat nak try yang tu. :)

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @An, Hahahhaha hampeh an. Makeup lewat malam consists of taik mata dan air liur basi ye, bhahahhaa :P

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @feeza, Hi feeza, oh I tak rasa rimas pulak sebab maybe I dah biasa bersolek, hehe dan foundation dior yang i pakai sekarang memang rasa nipis macam second skin je, tak rasa macam makeup.

    Tapi kalau u ada kulit berminyak, I suggest u pakai Mattifying cream macam Clarins Hydra Matte, lepas tu kalau u tak suka rasa macam pakai makeup, u mesti cuba tinted moisturize.

    Dia macam krim biasa tapi dia bagi effect kulit sempurna sebab ada sedikit foundation dalam krim tu, u boleh try Laura Mercier tinted moisturizer. :)

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @shazlea, Hehe kalau eyeshado blend je semua warna dia, kalau eyeliner, u boleh try baca entry I pasal eyeliner. :)

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @asya, Welcome. Thanks asya for reading! :D

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @cek aja, Eh tak pulak, mungkin ada ingredients dia yang u allergic kot. :)

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @syirah, Hahaha yup, I suka makeup!
    Oh best of luck in the beginning of your law journey, dear! Hehe thanks, nanti I update more in the future ye. :)

    ReplyReply
  • haha.. mesti ego laki tu jatuh dalam gaung. sian kt dia. malu giler. msti leps tu tak dtg kedai tu lagi at least dlm mse terdekat ni. :P PP

    take good care, sume yang jelez dgn awak tu sebab dorg nak sangat jadi mcm awak ;)

    ReplyReply

  • enaz

    hye dear… compact powder n loose powder mane yg better ae?n y? thankz.. u r so gojes! :)

    ReplyReply

  • Hanida Lavida

    kulit u flawless sangat. envy :)

    ReplyReply
  • u..nk tanyalah..klu tok rambut y kering sb dh byk kali rebond n curl..elok pkai shampoo ape ek?

    ReplyReply
  • was just about to ask what foundation u use.

    nak tukar but dont know what suits gambar berflash. hee :) thanks yana.

    ReplyReply

  • zura

    ur eyes pakai contact lense ape ye? nak tiru gak… leh la….

    ReplyReply

  • Jihah

    Hi..i memang ske tengok cara u make up..tak sarat =) i setuju yang foundation is another way to get flawless skin..hehe..tapi i ade problem..i selalu salah pilih foundation and salah pilih kaler yang sesuai dengan i..boleh tak suggest i, foundation yang boleh tutup pimple scars? i ade jugak hole scars yang tak dlm sgt..i tak de jerawat dh. i dengar kate bobby brown ok..ye ke?

    mcm mana nak pilih kaler foundation? i ske tgok mcm u..nmpk natural je..i tak fhm..ade kate ikot mcm warna kulit, ade kate pilih 2 tons cerah dari kulit asal. errr..what say u? boleh buat entry ni..hehehe..thanks ^_^

    ReplyReply
  • owhh…i dah tau da …u’r secret so leh la ikut sikit sikit hu hu ….tapi you guna product aper ye tuk pencuci muke…share sikit meh…. :)

    ReplyReply

  • farah

    dalam byk2 foundation yang u ada .. mane yang the best choice…

    ReplyReply

  • hafizah borhan

    Salam..Nak tanya..i tgk u punya pipi nampak cam ada naik sikit..but camner nak nmpk pipi tue cantik n timbul macam u??

    ReplyReply

  • syira

    heyy..love ur make up la..:) but then i tgh pkai topshop style make up skrg..mmg bes..ur face will look alike topshop model..lol i suggest kt u la..n will follow the way ur makeup..thnx!muahxx!

    ReplyReply
  • hai…u r too sweet la girl…cantek!hehe
    i’m new in blogging.kalau rajin singgah la…;)

    ReplyReply
  • yeah…follower ke-2000 :)

    ReplyReply
  • you look soooo beautiful.. :)

    ReplyReply

  • ika

    sisx….
    aja ika make up…
    aja laahhhh..
    sisx chantik laa make up sisx tuh~

    ReplyReply

  • eydaa

    lawa giler ! siyes u so gojes darl :)

    ReplyReply
  • acne and acne scars…

    [...]Skema itu HOT » Blog Archive » Solekan Siang Kegemaran I[...]…


  • ct

    yana i really2 need u…please…

    ReplyReply

Leave Comment

Commenting Options

Alternatively, you can create an avatar that will appear whenever you leave a comment on a Gravatar-enabled blog.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.