Tutorial Solekan Simple Smokey Eyes

by on April 8th, 2011
29 CommentsComments


Hi korang!

Ok jom jom kita story pasal entry hari ni. So untuk entry kali ni I nak buat pasal tutorial solekan Simple Smokey Eyes yang sesuai untuk solekan malam hari. Entah kenapa I rajin sangat gi buat video pulak untuk entry kali ni. Omg malu okay, I dah lama tak buat vlog, tup tup buat I nak tunjuk makeup la bagai, lol nampak amateur gile.

I punye video agak crappy okay, so sorry sangat kalau tak cukup bagus dan kekurangan sana sini semua. And as usual, I tak pernah claim pon yang I ni pandai bersolek semua, jadi apa yang I hasilkan tu berdasarkan apa yang I rasa cantik di mata I, jadi tak cantik or tak kena di mata korang, sorry la ye! I’m no makeup guru, people. :)

 

p/s: I banyak kali sangat tersasul dan salah sebut itu ini. I was very nervous, I bet you can tell that, haha. But I did try my best, so hopefully you guys enjoy my very first video tutorial. ^___^ And my voice was a bit too slow, sorry again! :(

Disebabkan I takut video ni jadi terlampau panjang, I dah pakai foundation, concealer, powder dengan fake eyelashes awal-awal lagi waktu record video ni. Jadi video ni just fokus on the eyes makeup, cheeks and lips je. I tak pakai mascara dalam video ni (sebab terlupa, hehe) lagipun I dah pakai fake lashes kan. Tapi ni cara I la, kalau korang nak pakai mascara and fake lashes pon takpe. :)


(video ni 9 minit, jadi maaf sangat-sangat sebab ni je la yang I termampu nak edit, I tak dapat nk potong banyak-banyak lagi video ni dah :()

Ini senarai products apa yang I gunakan untuk makeup Simple Smokey Eyes ni

Kulit:

1.Estee Lauder Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher

2.Clarins True Radiance Foundation in 04

3.Diorskin Face Pro-Styler Concealer Palette

4.Clarins Shine Stopper powder.

Untuk dapatkan kulit yang nampak licin, I selalu amalkan pakai primer atau apa-apa krim sebelum pakai foundation. Kali ni I pakai Estee Lauder Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher yang berfungsi untuk mengecilkan lubang roma dan bagi kemasan kulit yang halus dan gebu. *I loveeeee this product, sesiapa yang nak kecilkan lubang roma boleh cuba refinisher ni*

Lepas tu untuk makeup kali ni, I nak foundation yang membalikkan cahaya dari kulit I, supaya kulit nampak lebih berseri dan bercahaya. Jadi I guna foundation Clarins True Radiance Foundation Light Reflecting. Apa-apa foundation yang berfungsi untuk membalikkkan cahaya pon boleh digunakan.

Untuk concealer, I letakkan dia bawah mata dan di dahi, nak cover some brownish spot kesan dari jerawat lama. I guna concealer yang I selalu gunakan iaitu Diorskin Pro Styler. Akhir sekali, I gunakan bedak Clarins Shine Stopper untuk elakkan kulit I berminyak.

Mata:

1. Majolica Majorca Palette BR742

2.Coastal Scenet Makeup Palette

3.Bloom Liquid Eyeliner in Black

4.Maybelline Gel Eyeliner and Revlon Colorstay Eyeliner (eyeliner Revlon ni dah agak lama, so I gunakan dia untuk letakkan gel eyeliner kat bawah mata je :P )

Pipi:

MAC Mineralize Skinfinish Natural in Dark (sebagai Bronzer)

Bibir:

Mac Satin in Alibi.


Go to the main page

Categories: Beauty Tips, Makeup Tutorials, My Experiences, Yours Truly

Comments

Feed
Trackback URL

  • mas

    hi tak sgka comelnye suara you. mcm princess ;)

    ReplyReply
  • ni record online ek? sangkut2 je video huhu
    btw nice tutorial. keep it up! nak buat pon tak boleh. tak ke pelik tu laki mekap hahahhahhaha :P

    ReplyReply
  • Saye x pernah n x pndai nk mekap2 ni..tp mybe ble saye t’buke hati utk cube,b0leh la tg0k vl0g nie..hehe..thx 4 da w0ndrful tut0rial…akak x pkai mekap pun still chantek.. ;-)

    ReplyReply
  • hehe..im learning from ur video.thx! :D

    ReplyReply
  • comelnyaa ur voice,.

    been waiting 4 ur update since last nite u ckp nk wt make up tutorial dkt twitter.
    this is nice! keep it coming..
    n more skin care reviews would be grea toot,heee

    ok, gotta get back to books, got exams tomorrow :)

    ReplyReply
  • its good to hear your voice!! finally dpt gk dgr suara tuan punya blog ni :D
    nway, nice tutorial~

    ReplyReply
  • Hye..it so cute n nice video !!! loike….
    keep it up dear……….
    n hope next video u can’t show how to wear fake eyelashes….=)

    ReplyReply
  • U are gorjes darling.. Pakai makeup lagi ahh gorjes. U look absolutely beautiful in this tutorial.

    ReplyReply

  • ndv

    best..simple..and cute je vid nih..hehe..mmg many times i try nak buat smokey eyes..but selalu tak jadik..hope pas ni jadi la..hh

    ReplyReply
  • simple, nice but the result= gojes ! :D

    ReplyReply
  • hye! thanks for the tutorial. suke sangat smokey eyes punya make up, simple. btw, your voice is so sweet :))

    ReplyReply
  • Syssssssss ! comel suara sys hehehe
    Tunggu nxt tutorial video lagikk hihi :D

    Thanksssssss ! <3

    ReplyReply
  • hye dear ;)
    sweet sgt! ;) thnks sharing!
    buat la vlog bebnyk lg yek…;p

    ReplyReply
  • hai dear..selalu bkk ur blog tp now br dpt hidayah nk komen,wahhh gituu..

    btw i gelak tergolek watching this while waiting for my bf…yg per cermin patah tu..saje je kan cermin tu nk interfere! =)

    i suka mekap..sgt2…tp sadis taw bf i xsuke org mekap2..dia bleh ckp i cam pontianak bila i pakai eyeliner..celaka kannnn… =(

    btw salam perkenalan..ada masa lepak sama jom.. =)

    ReplyReply

  • gariyn

    alalalala…
    comelnye your voice ^_^

    nice tutorial ;)

    ReplyReply

  • huda luna

    huhu ok nnt boleh try!

    btw ur voice sgt comel tauuu x
    geramm

    ReplyReply
  • thanks for sharing the vid.so simple and hope that i can learn how to apply that which is normally failed.gud luck for me! hehe

    btw, as others said,yr voice sooo cute padan dengan orang yang lawa :)

    ReplyReply
  • hye..okey first nk ckp i suke design baru blog u ni..simple & matured je huhu
    second, i mmg tggu2 sgt solekan smokey eyes yg x complicated cm u buat ni..good!
    thanks yana<3

    ReplyReply
  • suare comel cam intan ladyana la~~

    so sweet..
    =)

    ReplyReply

  • crazy_labelle

    haha comelnye suara u…

    ReplyReply
  • gosh..why u so cute dik..hehe…suara sangat comey…btw thnks for sharing..i love it

    ReplyReply
  • u ni cantik la… suka tgk… :)
    pakej… suara pun lembut jer…. :)

    ReplyReply
  • hai babe…so cute n sweet n gojes!!! wpun simple tp cantek bangat!!…keep it up!!! xoxo

    ReplyReply
  • i dah pasang sehabis kuat dah volume laptop i ni tapi tak dengar suara u hwaaaaaaa :(

    ReplyReply
  • sgt comell…suke2

    ReplyReply
  • hi yana!
    mind sharing tips u makin kurus :)

    ReplyReply

  • lala

    hi yana, i suka sgt baca blog u pasal u gojes la dear<3
    bleh u kasi tips mcm mane u kurus skng??
    berbeza sgt dlm video nie dgn skng.
    skrg u nmpak lgi hott :)

    ReplyReply

  • ct

    yana,apa yg saya perlu pakai mula2 sekali..saya berkulit cerah mcm yana so kalo bju sayer kale purple eyesh.perlu warna ape?ape yg sayer perlu ada?

    ReplyReply

  • Lilianna Mardiana

    @ct, Hi ct, emm bagi pandangan I, kalau untik night makeup serta baju berwarna purple, u boleh makeup eyeshadow purplish smokey eyes, boleh search di youtube untuk reference. :D tapi pastikan warna bibir itu kaler nude atau coklat muda ye, ataupun pink yg sgt soft.

    tapi kalau inginkan makeup yang lebih natural, gunakan eyeliner hitam dan mascara je untuk mata dan untuk bibir guna lipstick merah yang bersesuai dgn tona kulit u, sebab dinner kan jadi tak salah kalau u nk guna lipstick yang terang :D

    Hopefully this help.

    ReplyReply

Leave Comment

Commenting Options

Alternatively, you can create an avatar that will appear whenever you leave a comment on a Gravatar-enabled blog.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.